Špargľa na poľský spôsob späť
1,5 kg čerstvej špargle, 1 lyžičku soli, 100 g strúhanky, 150 g masla.
Postup:
Čerstvá olúpaná špargľa s odrezanou spodnou drevnatou časťou sa zviaže do zväzkov
a varí v mierne osolenej vode domäkka.
(Špargľa sa počas podávania uchováva v náleve, v ktorom sa varila.)
Pri podávaní sa varená špargľa uloží úhľadne na tanier (s hlavičkami na jednej strane),
posype strúhankou opraženou na polovičnom množstve masla a poleje zvyškom roztopeného masla.
Špargľa sa miesto strúhanky môže poliať holandskou omáčkou.
Pri menšom množstve omáčky - 30 g na porciu - sa poleje priamo na tanieri alebo sa 50 g omáčky
podáva osobitne v omáčniku. Ak sa podáva ako obloženie, poleje sa na tanieri.

Holandská omáčka I späť
3 žĺtky, 1 až 2 lyžice citrónovej šťavy, 1,5 dl vývaru zo zeleniny, soľ, 80 g masla.
Postup:
Žĺtky, citrónovú šťavu, vývar a soľ dáme do menšej misky a šľaháme v horúcej
vode (nie vo vriacej), kým zmes nezhustne. Potom ju z vodného kúpeľa vyberieme
a po čiastkach zašľaháme maslo. Omáčka má byť krémovito hustá (ak je príliš
hustá, pridáme niekoľko kvapiek teplej vody alebo vývaru). Podávame k rôznemu
mäsu a rybám.

Bešamelová omáčka späť
1 lyžicu masla, 2 šalotky, 1 lyžicu hladkej múky, 1,5 dl teľacieho základu -
fondu, 0,3 dl mlieka, 1,5 dl sladkej smotany, 3 lyžice bieleho vína,
bobkový list, biele korenie mleté, muškátový oriešok, soľ.
Postup:
Na masle sa zapení nadrobno nakrájaná šalotka, zapráši sa múkou, krátko opraží,
zaleje studeným vývarom, mliekom, dobre rozšľahá a nechá zovrieť. Po zovretí
sa mierne varí asi 30 minút. Počas varenia sa občas zamieša, aby sa omáčka
nepripálila. Do uvarenej omáčky sa pridá smotana, víno, bobkový list a krátko
sa ešte povarí. Nakoniec sa omáčka precedí cez husté cedidlo, dochutí mletým
bielym korením, muškátovým orieškom a soľou.

Špargľa po nemecky späť
500 g čerstvej špargle, soľ, cukor. Na bešamelovú omáčku 5 strúčikov cesnaku,
2 dl kyslej smotany, 2 dl šľahačkovej smotany, maslo, muškátový orech,
majoránku, ochutenú bylinnú soľ, mleté čierne korenie.
Postup:
Do vriacej vody dáme cukor a soľ a vložíme očistenú špargľu.
Varíme do zmäknutia. V hlbokej panvici zohrejeme maslo, primiešame kyslú
smotanu, majorán, korenie, ochutenú soľ, rozotrený cesnak, štipku postrúhaného
muškátového orecha. Krátko povaríme, primiešame šľahačkovú smotanu a za stáleho
miešania privedieme do varu. Podávame so zemiakmi. Špargľu na tanieri prelejeme
bešamelovou omáčkou.

Špargľa so šunkou a špenátom po florentsky späť
500 g špargle, soľ, štipka cukru, 60 g cibule, 600 g čerstvého alebo
500 g mrazeného špenátu, mleté biele korenie, 10 g masla, 20 g hladkej múky,
voda z uvareného špenátu, 1 žĺtok, 50 g tvrdého syra, muškátový orech,
šťava z 1/2 citróna, 50 g šunky.
Postup:
Očistenú a umytú špargľu zviažeme niťou do zväzku a uvaríme v osolenej vode
so štipkou cukru (asi 30 minút). Na panvici s rozohriatým maslom speníme cibuľu
pokrájanú nadrobno, pridáme umytý očistený zmrazený špenát, osolíme, okoreníme
a prikrytý dusíme 8 minút. Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme
vodou, v ktorej sa špargľa varila, povaríme asi 6 minút, pred dovarením
vmiešame žĺtok, postrúhaný syr, čerstvo pomletý muškátový orech a šťavu z
1/2 citróna. Na porcelánovú misku rozložíme pripravený špenát, naň dáme
špargľu a ozdobíme plátkami šunky. Podávame s chlebom

Špargľa so zelenou omáčkou späť
1 kg špargle. Omáčka: 5 natvrdo uvarených vajec, 1 dl vínneho octu,
1 dl vody, 1 lyžičku cukru, 1 lyžicu estragónovej horčice, 1 dl oleja,
mleté čierne korenie, 1 viazaničku petržlenovej vňate, 1 viazaničku kôpru,
2 viazaničky pažítky, 1 dl kyslej smotany, 1 lyžicu Podravky.
Postup:
Špargle ostrúhame, zrežeme drevnaté časti, zviažeme do viazaničky a
kolmo vložíme do hlbokého hrnca s vriacou slanou vodou tak, aby voda siahala
iba do polovice šparglí (druhá polovica sa uvarí v pare). Hrniec prikryjeme a
varíme asi 10 minút. Keď je dolná časť šparglí mäkká, vyberieme ich a ochladíme
pod studenou vodou. Omáčka: do zmesi octu a vody pridáme cukor a Podravku.
Spolu chvíľu povaríme a ochladíme. Nadrobno nakrájame vajcia a petržlenovú
vňať, kôpor a pažítku. Do vychladenej octovej vody pridáme horčicu, olej,
nakrájané vajcia, petržlenovú vňať, kôpor a pažítku. Pridáme smotanu,
okoreníme, vymiešame a podľa chuti ešte osolíme. Omáčku necháme 1 až 2 hodiny
odstáť v chlade. Omáčkou prelejeme špargľu na tanieri a ozdobíme pokrájanou
šunkou a kolieskami natvrdo uvarených vajec.

Špargľa zapečená so šunkou späť
4 plátky šunky, 8 ks sterilizovanej špargle, 4 lyžice smotany,
2 lyžice postrúhaného syra, maslo na potretie ohňovzdornej misky,
petržlenová vňať.
Postup:
Do plátku šunky zavinieme 2 sterilizované špargle. Rolky vložíme do maslom
potretej ohňovzdornej zapekacej misky. Jogurt rozmiešame so smotanou a
s postrúhaným syrom, rolky polejeme a zapekáme asi 15-20 minút.
Zapečený pokrm posypeme nadrobno pokrájanou petržlenovou vňaťou. Špargľu
so šunkou podávame bez ďalšej prílohy, dochutenú kečupom.

Varená špargľa s jogurtom späť
1000 g čerstvej alebo sterilizovanej špargle, 250 g jogurtu,
citrónová šťava, kyslú smotanu, soľ.
Postup:
Špargľu očistíme, zviažeme po 6 - 8 kusoch do zväzkov a uvaríme osolenej vode.
Uvarenú špargľu rozviažeme a dáme na sito odkvapkať, horúcu uložíme na zohriatú
misu a polejeme studeným jogurtom. Môžeme pokvapkať citrónovou šťavou,
zaliať kyslou smotanou.

Špargľa s majonézou späť
12 ks špargle z konzervy (ak použijeme surovú očistíme ju a uvaríme v slanej
vode), 4 plátky šunky, 4 lyžice ochutenej majonézy, 4 lyžice kyslej smotany
Po 3 ks špargle zabalíme do plátku šunky, položíme na tanierik a polejeme
dvoma lyžicami majonézy pomiešanej s kyslou smotanou. Podávame s opraženým
bielym chlebom.

Cuketa späť
Jedná menšia alebo pól väčšej cukety, 1 lyžica oleja, 1 cibuľa, 5 paprík,
5 paradajok, 4 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, oregáno,
Postup:
Cuketu očistíme a pokrájame na menšie kúsky. Nakrájanú cibuľu osmažíme,
pridáme nadrobno nakrájanú papriku, paradajky a cuketu. Posolíme a dusíme
do mäkka. Potom pridáme prelisovaný cesnak, čierne korenie a oregáno.
Takto pripravená cuketa môže slúžiť ako príloha, alebo so zemiakmi ako
hlavné jedlo.

Cuketový nákyp späť
600 g cukety, 150 g syra, 2 vajcia
Postup:
Na oleji mierne osmažíme cibuľu, pridáme na kolieska nakrájané cukety a
niekoľko minút podusíme. Odstavíme, pridáme nastrúhaný syr (eidam),
rozšľahané vajcia, všetko premiešame a dáme na tri štvrte hodiny zapiecť.
Pred premiešaním možno pridať aj salámu. Podávame so šalátom.

Cuketa na paprike späť
Na masti speníme cibuľu a opečieme na kocky nakrájanú mäkkú salámu.
Pridáme mletú červenú papriku, na kocky nakrájanú cuketu, osolíme, okoreníme,
podlejeme vodou a dusíme do polomäkká. Potom zalejem smotanou v ktorej sme
rozhabarkovali 2 lyžice múky, dovaríme a podávame so žemľovými knedľami.

Jedlo dávnej Číny späť
Ploché slíže 500g, 1dcl oleja, 1 väčšia cibuľa, 4 strúčiky cesnaku,
2 póry, 2 lyžice sójovej omáčky, kari korenie, lyžička práškového cukru,
soľ, lyžička glutasolu a lyžica škrobu.
Postup:
Cestoviny uvaríme v osolenej vode a scedíme. Na oleji podusíme najemno
nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme nakrájaný pór a podusíme.
V miske rozmiešame roztretý cesnak, kari korenie, sójovú omáčku a trocha vody.
Touto zmesou prelejeme pórik. Keď zmäkne zalejeme ho škrobom rozpusteným vo
vode s cukrom a glutasolom a ešte krátko povaríme. Nakoniec nalejeme všetko na
cestoviny a pekne spolu premiešame. V Číne sa namiesto póru používajú mladé
bambusové výhonky, rovnako chutné je toto jedlo aj z mladých dubáčikov.

Hlivový guľáš späť       - obrázok síce nemám,ale robila som to je to mňam, mňam :o)
hliva, zemiaky, cibuľa, paradajky (alebo paradajky v rajčiakovom pretlaku-konzerva),
paprika, chilli paprička, cesnak, olej, soľ, červená paprika, čierne korenie, drvena rasca, majoranka
Postup:
Pokrájame cibuľu nadrobno, podusíme na oleji, pridáme pokrájanu jednu papriku,podusíme. Keď je paprika polomäkká,poprášime červenou paprikou pridáme nakrájanú hlivu na kúsky a dusíme,kým hliva nezmäkne. Kým sa hliva dusí očistíme a nakrájeme si zemiaky na kúsky. Môžete ich pridať ku hlive a variť s ňou,ale ja som ich predvarila zvlášť a potom som ich spolu s vodou pridala ku hlive. Predtým som hlivu poprášila múkou. Keď už sú zemiaky a hliva spolu, pridáme paradajky (ja som dala tie z konzervy bolo to super), nadrobno nakrájanú jednu chilli papričku, a pretlačené asi 3 strúčiky cesnaku. Nakoniec ochutíme soľou, čiernym korením, drvenou rascou a majoránkou. Povaríme kým všetko nezmäkne a podávame s chlebom.